a a a

Sollicitatietips

Iedereen heeft wel een c.v. en iedereen heeft wel eens een sollicitatiebrief geschreven en een sollicitatiegesprek gehad. Maar wat nu als het allemaal even niet meer zo soepel loopt?
Waar moet je ook alweer op letten? Hoe kun je het beste van jezelf laten zien, zodat je achteraf kunt zeggen dat je echt alles gedaan hebt om die droombaan te krijgen.

EHVO – Eerste Hulp Van Office Select – in vier stappen.


Wie ben ik - Elevator Pitch

Elevator Pitch

Zodra je weet wat je wil en welk werk je wilt hebben, kun je een elevator pitch maken. Dat is een enthousiaste beschrijving van jezelf waarin je jezelf presenteert en die net zo lang duurt als een gemiddeld liftritje. Vraag je af: wat is de kern van je boodschap? Wat wil je dat de ander in ieder geval van je onthoudt? En straal je plezier uit als je over je werk vertelt?

Je kunt je pitch ook opnemen in je sollicitatiebrief en op je cv.

Wat kan ik - CV

CV

Een cv is je visitekaartje op de arbeidsmarkt. Het is dus belangrijk dat het goed verzorgd en duidelijk is, want op het moment dat een potentiële nieuwe werkgever het in handen heeft, is dat het enige wat je helpt om de baan van je leven te krijgen.

Het moet dus perfect en uniek zijn.

Hieronder wat tips:

 • Zet een goede foto op je cv. Ga schuin staan en glimlach dan recht in de camera. Neem de foto van redelijk dichtbij. Vergeet ook hier niet om je zakelijk representatief te kleden.
 • Maak je cv niet langer dan 3 A4'tjes. Voor senior kandidaten geldt dat je kunt werken met een verkort profiel en een uitgebreid profiel.
 • Zet de onderdelen in je cv in omgekeerd chronologische volgorde; begin dus bovenaan met de meest recente gegevens en werk terug naar het verleden.
 • Beschrijf je meest recente werkervaring en de ervaring die voor deze functie het meest relevant is uitgebreider dan ervaringen uit een ver verleden. Houd het kort over minder relevante ervaring.
 • Zorg voor een overzichtelijke lay-out; werk bijvoorbeeld met gestructureerde kolommen en druk kopjes vet af.
 • Schrijf niet vanuit de 3e persoon, maar vanuit jezelf als ‘ik'.
 • Check je cv goed op spelfouten en sla hem eventueel op als pdf. Zo blijft de opmaak behouden.
 • Gaf je leiding, geef dan aan aan hoeveel mensen.
 • Formuleer kort en bondig; gebruik duidelijk en beknopt taalgebruik.

Waar wil ik naar toe - Sollicitatiebrief

Sollicitatiebrief

De begeleidende brief dient als introductie op je cv. Je stuurt hem mee als aanvulling en om jezelf te presenteren. Deze brief is de eerste indruk die een werkgever van je krijgt.

Een goede sollicitatiebrief is maatwerk. Schrijf dus een nieuwe brief voor elke vacature waarop je reageert. Zorg ervoor dat je je brief ‘toeschrijft' naar die specifieke vacaturetekst. Je verandert niets aan je eigen vaardigheden en kennis, maar je kunt wél je inhoudelijke ‘bouwstenen' aanpassen aan de vacature. Je maakt je verkooppraatje dus ‘op maat' en je vergroot daarmee de kans dat je wordt uitgenodigd.


Hoe vergroot ik mijn kansen – Het gesprek

Sollicitatiegesprek

Een eerste indruk is zó gevormd. Binnen enkele minuten, of zelfs seconden, weet een recruiter of werkgever vaak al of jij degene bent die ze zoeken. En dan moet het echte sollicitatiegesprek nog beginnen!

Laat dit gegeven je echter niet ontmoedigen en Dress for Success. Je kunt namelijk nog heel wat doen om een goede eerste indruk te maken.

Hieronder wat tips:

 • Inkoppertje, echter niet onbelangrijk….wees op tijd!
 • Lees de website van het bedrijf goed van te voren door.
 • Bereid het gesprek voor door alvast je drie positieve en drie negatieve eigenschappen in kaart te hebben. Er wordt 9 van de 10 keer naar gevraagd.
 • Dress for Success en let op je lichaamstaal. Zorg dat je een krachtige indruk maakt, loop rechtop, doelgericht en zorg dat je weet waar je naartoe loopt. Want één ding is zeker, je krijgt maar één kans voor jouw eerste indruk.
 • Geef een stevige handdruk.
 • Toon oprechte interesse in de persoon tegenover je.
 • Denk rustig na over een onverwachte of lastige vraag. Het is normaal om daar de tijd voor te nemen.
 • Bereid zelf ook vragen voor. Niets staat zo ongeïnteresseerd als een kandidaat die zelf helemaal geen vragen heeft.
 • Laat je nooit negatief uit over je vorige werkgever. Ook al is het waar, het is niet sjiek.

>> Terug naar boven


In het kort...

Office Select Flexbureau is gespecialiseerd in de bemiddeling van kantoorpersoneel met een afgeronde HBO of WO opleiding.

Wij bemiddelen in commerciële, secretariële, financiële, administratieve en (project-)management functies bij de leukste bedrijven om voor te werken.

De kernwaarden van ons bedrijf zijn: kwaliteit, klantgerichtheid, innovatie, eenvoud, transparantie en persoonlijke aandacht.

Contactgegevens

Office Select Flexbureau B.V.

Adres: Pablo Picassostraat 154, Utrecht
Telefoon:
E-mail: klantenservice@officeselect.nl

Plan hier je route

  Bel mij terug

Op welk nummer kan ik je bereiken?

*
*
verwerken

Verzenden

  Verzoek verstuurd

Wij hebben je belverzoek ontvangen.

Je wordt zo spoedig mogelijk gebeld.

Wij streven ernaar om binnen een dag contact met je op te nemen. Wegens drukte kan het soms wat langer duren.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0